Bir logo veya kartvizit gibi bir katalog, marka bilincini belirlemek ve pekiştirmek için kullanılan bir araçtır. Pazarlama uzmanları, bir katalog oluşturmada ne kadar hassasiyetin bulunduğunu ve iyi bir kataloğun satış açısından ne kadar fark yaratabileceğini bilir. İyi bir katalog baskısı iyi bir tasarımla başlar.
Öncelikle katalog formatlarını görelim. Her zaman dijital olarak bir katalog oluşturulur, ancak bitmiş ürün iki türden biri olabilir:
*Ofset Baskı
*Dijital Baskı
Eklemek istediğimiz bilgiler, müşterinin kataloğa nasıl danışacağını düşünerek düzenlenmelidir. Birçok unsuru göz önünde bulundurmanız gerekir: müşteri kategoriye göre ürün arayacak mı, yoksa her sayfayı mı çevirecek? Dijital mi yoksa ofset baskı mı olacak?
Çoğu durumda, bir iş kataloğundan bahsediyorsak, öğeleri kategoriye göre veya fiyat, renk, uygulama vb. Ürün özelliklerine göre düzenlemek oldukça yararlıdır.
Farklı kullanımlı kataloglar farklı bir yapı sunar. Örneğin, makalelerin alfabetik olarak düzenlendiği tıbbi katalogları düşünün. Bazen ürünleri sezgisel bir şekilde düzenlemek veya daha az katı kriterler kullanmak yararlı olur. Bu sayede müşterilerimiz her sayfa ile daha çok ilgileneceklerdir.
Kısaca katalog tasarımı yapılan kataloğun türüne göre değişecektir.
Bir katalog oluşturmak için ihtiyacınız olan:
Ürün bilgileri
Görüntüler
Katalog Düzeni
Öncelikle, bir katalog oluşturmak için ürün verilerinize ihtiyacınız var. Ürün verilerine göre: kodlar (SKU'lar / ürün numaraları), kategori, alt kategori, ürün adı, açıklama, özellikler, fiyatlar, barkodlar vb.
Bu bilgiler aşağıdakilerde bulunabilir:
İş veritabanı / ERP sistemleri: SAP, Oracle, IBM AS400, Microsoft Dynamics, Sage, Bilgi, ePromis, vb.
Bir veya daha fazla Excel sayfası (veya CSV, TXT dosyası)
XML dosyaları
SQL dosyaları
Şirket Web Sitesi
Önceki katalog dosyaları (Adobe InDesign, QuarkXPress, vb.)
Önceden, belgenize eklemek istediğiniz tüm metinsel bilgileri topladıktan sonra, tüm makalelerin resimlerini ve gerekirse sembol / simgeleri toplamanız gerekir.
Bir baskı kataloğu oluşturuyorsanız, yüksek kaliteli ürün resimlerine (200/300 dpi) ihtiyacınız olacaktır. Kataloğunuzu profesyonel bir dokümana dönüştürmek için kaliteli görüntüler gereklidir.
Genellikle, ürün görsellerinin tümü elinizde olmaz ve bunları şirketinizin web sitesinden almaya çalışabilirsiniz. Bu görüntüler iyi kalitede olmayacak (genellikle 72 dpi); bu nedenle, bir baskı kataloğunda kullanım için uygun değildir.
Gerekli tüm unsurları topladığınızda, katalog düzeni oluşturma işleminin etkin aşamasına geçebilirsiniz.
Grafik tasarım bir kurum içi işçi tarafından yapılabilir veya bir serbest meslek sahibi veya iletişim ajansına dış kaynaklı olarak yaptırılabilir.
Tasarımcı hem ürün bilgilerini hem de görüntüleri nasıl düzenleyeceğiniz hakkındaki fikirlerinizi sağlamlaştırmanıza ve aşağıdakilerin tarzına dikkat etmenize yardımcı olacaktır.
Kapak ve arka kapak
Giriş sayfaları
Sayfa düzeni / Kalıp sayfalar: üstbilgi, altbilgi, başparmak dizini, kategorinin rengi, sayfa sütunları
İçindekiler (TOC): Klasik sıralama düzeni (sayfa numarası sıralama düzeni), Fotoğrafik TOC, Alfabetik sıraya göre (kategoriye göre, ürüne göre, ne isterseniz) ve Bölüm Ayırıcı
Bölüm ayırıcıları
Ürün düzenleri
Belirli endüstri simgeleri / sembollerinin oluşturulması
Tasarımcı, tüm gereksinimlerinizi yerine getirene kadar genellikle Adobe InDesign kullanarak birçok taslak oluşturacaktır.
Katalog tasarımı nasıl hazırlanır sorusunun cevabı ise burada şekillenir. Katalog tasarımı yapmak için birçok araç bulunuyor. Ancak en çok kullanılan indesign programıdır. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok şablon bulunur veya kendi şablonunuzu sıfırdan yaratmanıza olanak sağlar.
Katalog düzeni yapılmasının ardından katalog baskı sürecine geçilir. Baskı süreci için kaliteli basım yapan bir matbaa ile çalışmak en önemli unsurdur. Bu aşamada istanbulofset.net en iyi tercih olacaktır.
Organize Matbaa Nedir? Matbaacılık ve yayıncılık organizasyonlarında sıklıkla kullanılan organize matb...
Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır Baskıya uygun bir tasarım hazırlamak için öncelikli olarak tas...
Matbaacılıkta Selefon Ne Demek? Selofan, oksijen, nem, yağ, gres ve bakterilere geçirgenliği d&...
Baskıdaki Renkler ile Ekrandaki Renkler Neden Farklı Görünür? Baskıdaki renklerin kulla...