Ürünü için ücretli tasarım desteği istiyor musunuz?
Evet Hayır
Tasarım desteği ücretlidir. Tasarımınız hazır ise "Hayır" butonuna basarak alışverişinize devam edebilirsiniz.
Dünya üzerinde, yüzyıllardan bu yana insanlar söylemek istedikleri veya yaşadıklarını duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve taş tabletler ile bize anlatmışlardır. Eski uygarlıklar ile ilgili bilgileri ve yaşam şekillerini böyle öğrenmekteyiz. Çoğu bilginin kaybolduğunu ve bize ulaşamadığını da bilmekteyiz. İnsanlık tarihinin en muhteşem buluşu olan matbaa sayesinde öğrenmek, anlamak ve gelecek nesillere bilgi aktarmak mümkün olmuştur.
Matbaanın Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan bir öyküsü vardır. MS. 593 de dünyanın ilk matbaası Çin’de kurulmuştur. Çinliler, mermer kabartma şekil ve yazıların üstüne ıslak kağıt presliyor, üstüne mürekkep sürüyordu ve kağıda basıyordu, daha sonra ağaçtan oydukları kalıplar ile mürekkep sürüp kağıda basmaya başladılar. Zaman içinde tipo baskının ilk yöntemlerini deneyerek bulmuş oldular. Yapılan arkeolojik kazılarda, matbaayı Çinlilerden gören Uygurların da matbaa kurduğu anlaşılmıştır. O tarihlerde Mısırlıların, kumaş üzerine ağaç oyma kalıpları ile baskı yaptığı, yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır. Aynı kalıplar ile Arapça metin basılması, 9. Yüzyılda yine Mısır’da yapılmıştır. Avrupa’da matbaacılık, İslam dünyasından alınarak başlamıştır. O dönem, ağaç oyma tekniği ile yapılan basım işlemi hızla Avrupa’ya yayılmıştır. 1450 yılında Johannes Gutenberg Almanya’da, metal harfler ile kalıp yaparak basım tekniğini bulmuştur. Böylelikle, basım tekniğindeki yüksek kalite sağlanmış ve tüm Dünya’ya yayılmıştır. Tipo baskı dediğimiz ve şimdilerde kullandığımız modern makinelerin atası doğmuştur.
Günümüzde baskı teknikleri beş ana gruba ayrılmaktadır; Tipo baskı, Serigraf baskı, Ofset baskı, Flekso baskı ve Dijital baskı.
Tipo baskı; Metal harfler ile kalıp oluşturarak yapılan baskıya verilen isimdir. Metal harflerin tek tek bir araya gelerek metini oluşturması, çok zor ve zahmetli bir süreçtir. Tipo baskı makinesinde 2 silindir bulunmaktadır. Biri kalıp silindiri, diğeri ise baskı silindiridir. Kalıp üzerindeki yazı direk olarak kağıda aktarılır. Kalıp üzerinde yüksekte kalan kısımlar mürekkebe boyanır, alçakta kalan kısım ise mürekkebi almaz, böylelikle baskı gerçekleşir. Kalıp üzerindeki görüntü daima terstir. Günümüzde kullanımı iyice azalmış olan bu teknik, tek tük kartvizit ve antetli kağıt gibi veya özel koleksiyon yayınlarında nostaljik olarak kullanılmaktadır.
Serigraf baskı; Rakle adını verdiğimiz dikdörtgen cisim ile boyanın kumaşa geçmesini sağlayan bir basım tekniğidir. Boya, elek bezinin örtülmemiş kısmından kumaşa geçmektedir. Genelde az sayıda basım yapılacak ise kullanılmaktadır. Serigraf baskı yapacak olan ustanın el hakimiyeti çok önemlidir. İşinde profesyonel olmuş bir usta, çok başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde, reklamcılıkta sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle şapka, mont, cam veya seramik bardak gibi materyallere baskı işlemi yapılabilmektedir.
Ofset Baskı; Baskı teknikleri arasında en kaliteli basım şeklidir. Bu baskı tekniğinde, su ile mürekkebin kimyasal olarak birbirine karışmaması baskının yapılmasını sağlamaktadır. Baskı öncesi kalıp hazırlanır, kalıp yüzeyi düzdür. Yüzeyde basılacak olan alanlar emülsiyon tabakası ile kaplıdır. Emülsiyon tabakası mürekkebi tutar, aynı anda su da verildiğinden basılmayacak alanlar suyu tutar, çünkü mürekkeple su birbirine karışmaz ve kalıp yüzeyinde mürekkebi tutan kısım baskıyı gerçekleştirir. Eskiden kalıplar film çekilerek ( reprodüksiyon ) yapılmakta iken, günümüzde bilgisayarlardan kalıba pozlandırma (CTP) yapılmaktadır. Ofset baskı makinelerinde üç adet silindir, yani kalıp silindiri, blanket silindiri ve baskı silindiri bulunmaktadır. Kalıp döndükçe mürekkep ve su merdaneleri ile birbirine değer, blanket merdanesi üzerinde kauçuk sarılıdır. Kauçuğun baskı materyaline temas etmesi ile baskı sağlanır.
Flekso baskı; Ambalaj ürünleri basımlarında, poşetlerde, oluklu mukavva, etiket ve Kraft kağıtlarının baskısında kullanılan bir tekniktir. Baskı, kalıbın yüzeyinde yüksekte kalan basılacak materyalin, mürekkep görmüş görüntülerinin basınç etkisi ile malzemenin üzerine geçmesi ile olmaktadır. Yüksek hızda ve kalitede olmasından dolayı, genelde çok tirajlı işlemlerde rahatlıkla kullanılan basım tekniğidir. Maliyetleri de diğer basım tekniklerine göre düşüktür.
Dijital baskı; Bilgisayar üzerinde hazırlanmış ya da bilgisayara yüklenmiş olan fotoğraf ve tasarım gibi materyallerin, geliştirilmiş baskı teknolojisi sayesinde kağıda veya başka malzemelere aktarılmasıdır. Boyut sınırlaması olmaması, hızlılığı ve çok net baskı kalitesi olması nedeni ile son yıllarda çok tercih edilmektedir. Yeni bir teknolojidir, fakat baskı teknikleri hızla geliştiğinden gelişimini sürekli olarak arttıran bir baskı türüdür.
Matbaa ofset baskılarında bizim ve genellikle kullanılan baskı tekniği ofset baskı tekniğidir. Ofset matbaa baskılı işlerinizde baskı aşamaları;
1-) Baskı Öncesi Çalışmalarımız
a-) Grafik tasarım çalışmaları
b-) CTP Kalıp
2-) Baskı Aşamasında Çalışmalarımız
Baskı öncesi yapılan çalışmalar sonucu baskı aşamasına geçilir. Baskı aşamasında ise alınan kalıplar makine ünitelerine takılır, boyalar makinenin haznelerine yeteri kadar koyulur. Artık makine baskıya hazır hale gelir. Baskı ustaları makinede basımı yaparken sürekli kontrol halindedirler. Çünkü baskı işi en ufak hatayı affetmez. İşiniz dikkatlice ve en temiz bir şekilde basılır.
3-) Baskı Sonrası Yapılan Çalışmalarımız
Baskı işlemi de bittikten sonra artık yaptıracağınız işin durumuna göre mücellit aşaması başlamıştır.
Mücellit aşamasında, yapılan işe göre; harman, kırım, selefon, kapak takma ve dikiş (tel, omega, iplik) uygulamaları yapılır ve işiniz hazır hale gelir.
Matbaacılık, çalıştıkça öğrenilen bir meslektir. Bu meslekte ilk olarak size israf yapılmaması öğretilir. Baskıya girecek olan tüm ürünler, öncelikle kaç renk olduklarına ve hangi ebatta basılacaklarına göre sınıflandırılır. Bu bilgilere göre ofset makinesi seçilir ve kağıda basılacak olan ürünün firesiz yerleşimi öğretilir. Bunun nedeni, kağıttan en az fireyi vererek bir seferde pek çok sayfayı basmaktır. Bu, müşterilerimizin daha uygun fiyat ve bedel ödemesini, zamandan kazanmasını sağlamaktadır. İşte işin erdemi burada başlamaktadır. Bütün matbaa ustaları, işlerini çok iyi yapmak zorundadır. Çünkü matbaa işi hatayı, hastalığı ve yorgunluğu asla kaldırmaz. Müşteri ne zaman ve ne kadar isterse teslim edilmeli, zaman sürelere uyulmalıdır. Matbaa sektöründe üretici firma olmak, daima avantajları da beraberinde getirmektedir. Çok sayıda ve fazla adet basım yapabilmek, o kapasitede matbaa makinelerine sahip olmak, ürettiğimiz ürünlerde uygun fiyat avantajını daima beraberinde getirmektedir.
Kaliteli dia ve opak gibi malzemelerin kullanılması, iyi bilgisayar kullanan grafikerlerin olması, kalıpların hassasiyetle hazırlanması, kağıt seçimini iyi yapmak, fazla adet ve renk basabilen iyi bir makine parkının olması, iyi bıçak hazırlanması, iyi kırım ve pilyaj, kaliteli ve işini iyi bilen ustalar ile hata ve fire oranları sıfıra inmekte, fiyat avantajı oluşmaktadır. Bir matbaa, üretimini kendi içinde yüksek oran ve adetlerde çözüyorsa, onunla çalışmak daima avantajlı olacaktır. İstanbul ofset olarak, baskı adetlerindeki yüksek tirajımız ve fotoğraf kalitesindeki ofset baskımız ile piyasanın en uygun fiyatlarını vermemizin sırrı buradadır. Böylelikle bizimle çalışan müşteriler, en kaliteli baskılı ürünleri piyasadan daha uygun ve zamanında alabilme özelliğine sahip olmaktadır. Evet, İstanbul ofset olarak bizler, siz değerli müşterilerimizin piyasadaki matbaa firmalarından sıkıldığını, işlerin arap saçına döndüğünü ve çok yüksek fiyatlara kalitesiz işler aldığınızı biliyoruz. Kalitenin ve ucuzluğun bir arada olamayacağına inandığınızı da biliyoruz. Bu tabuları yıkmak için matbaa sektöründe 15 yılımızı verdik, bilgi ve tecrübelerimizle, kalite ve uygun fiyat aralığını daralttık. Tüm baskılı ürünlerde katalog, kartvizit, el ilanları, broşür, karton çanta, sunum dosyası, etiket, afiş, zarf, antetli kağıt, mouse pad, bardak altlığı, magnet, oto kokusu, bloknot ve küp bloknot baskılarında fiyatları incelemenizi, bunu yaparken kağıt kalitesi ve baskı renklerine de göz gezdirmenizi öneriyoruz.
Ekonomik krizler ve piyasaların çok ta dengeli gitmediği, yüksek rekabetin olduğu bu dönemde firmalar reklam kampanyalarına, tanıtım işlerine ve matbaa çalışmalarına ağırlık vermek zorundalar. Ayrılan bütçelerin yerinde ve doğru kullanılması halinde, kazanacağınız geri dönüşüm çok yüksek olacaktır. Bu nedenle çalışılacak olan matbaa firmaları fiyat ve kalite açısından titizlikle seçilmelidir. Firmamız, kaliteli baskı ve en uygun fiyatlarıyla matbaa işlerinizde her türlü imkanını seferber etmekten gurur duymaktadır. Sizde, vakit kaybetmeden İstanbul ofset matbaanın sağladığı kolaylıklardan yararlanın.