Logo, bir markayı, bir şirketi, bir kurumu ya da kuruluşu en sade haliyle diğerlerinden ayırmak için etkileyici bir çizim yaparak, fark ortaya koymaktır. Harf, şekil, cisim gibi çeşitli argümanlar ele alınarak yapılan tasarımlardır. Bu tasarımlar sayesinde bir markanın, ürünün, kurum ya da kuruluşun kendini reklamını ve tanıtımını yapması da bir o kadar kaliteli hal alır.
Yıllardır süre gelen rekabet ortamında, diğer bütün rakipleri geride bırakma durumu amaçlanmıştır. Bu yıllardan beri süregelen bir olaydır. Rekabet ortamında yer alıyor ve yükselmek istiyorsanız her şeyden önce kendinize etkileyici bir logo tasarımı yapmak veya yaptırmak zorundasınız. Bizler de bu yazımızda siz değerli okurlarımıza etkileyici bir logonun nasıl olması gerektiğini vurgulayacağız.
Logo yapmak oldukça basit bir işlem gibi görülebilir. Ancak kıvrak bir zekaya sahip olmak, değişik ince noktalara değinebilmek, dikkat çekici olmasını sağlamak, nerede görünürse görünsün o markayı, ürünü, kurum ya da kuruluşu hatırlatan bir tasarım yapmak ve bütün bunları küçük bir cismin, harfin ya da resmin içinde bütünleştirmek gerekiriyor. Ve en önemli özelliği ise oldukça etkileyici bir logo olması gerekiyor. Bütün bunlar için ufacık bir alanınız var elinizden gelenin en iyisini o alana yapmanız gerekiyor.
Logolar Özgün Olmalıdır!
Etkileyici bir logonun temelinde kesinlikle özgünlük yatmaktadır. Özgün olmayan bir logo her zaman aslını yaşatır. Ve özgünlüğü olmayan bir logonun markası da güven vermez. Ancak özgünlük demişken sırf bize ait olsun aman daha önce kimsede olmamış olsun derken gereksiz kalabalık yapmayın. Fazla çizgiler, şekiller, resimler markayı anlaşılmaz yapar. Unutulmamalıdır ki logo, markanın tanıtımıdır. Anlaşılabilir olması çok önemlidir. Üzerinde harfler okunabilir olmalıdır. Buna dikkat edin!
Farklı Olmak Zorundasınız!
Özgünlükten bahsettik, özgün olurken karmaşadan uzak durun da dedik. Aradaki ince çizgiyi kaçırırsanız eğer ne yazık ki etkileyici bir logoya imza atamazsınız. Tasarımınıza karar verirken farklı olmaya çalışın. Bildiğiniz gibi dünya üzerinde sayısız logo mevcut. Buradan yola çıkarak siz farkınızı ortaya koyarak ileri gidebilirsiniz. Bir bakan şaşırsın, bir bakan markayla ilgili düşünce sahibi olsun.
Renkler Önemli!
Görsellik açısından önemli olan renk uyumu, logonuz için oldukça önemlidir. Sadece görsellikte değil elbette işlev açısından da önemlidir. Nasıl biliyor musunuz? Sizlerle bir bilgi paylaşmak isteriz. Her bir rengin anlamı var. Bu renklerin anlamlarına göre de logonuzun görsel tasarımına önem verebilirsiniz.
Kırmızı: İştah açıcı özelliğe sahip bir renktir. Yemek firmalarına bir bakın, genelde logolarında kırmızı ağırlıklı renkler hakimdir.
Yeşil: Güvendir, güvenmektir. Rahtalatıcıdır. Güven veren markaların vazgeçemediği bir renktir.
Siyah: Tutkudur. İşini aşkla yapmaktır.
Mavi: Sakinliktir, huzurdur. Huzurlu bir marka yaratmak isterseniz mavi tonları tam size göre.
Sarı: Dikkat çekicidir. Taksilerin sarı renkte olma sebebi de budur. Etkileyici bir logo tasarımı için sarı ağırlıklı olması da avantajlı olacaktır.
Biz, logoda ne anlatmak istiyoruz, amacımız, mesajımız ne? Markamızın logosu ne kadar markaya ait? Markaya dair sorulara cevap verebiliyor mu? Bütün bunları karşılayan bir logoya sahip olmalısınız. Vermek istenilen mesajı karşılayabiliyor olmalı. Buna dikkat ederek logo tasarımlarına başlayabilirsiniz.
Logo tasarımı, şirketinizi rakiplerinize karşı tanıtmada ve savunmada kullanabileceğiniz en uygun ve en iyi araçtır. Başarılı ve profesyonel olarak tasarladığınız bir logo şirketinizin giderek büyümesini sağlarken profesyonel olmayan ve kurumsal kimliğinizi yansıtmayan bir logo şirketinizin mahvolmasına neden olabilir. Profesyonel olarak tasarlayabileceğiniz logolar vektörel grafikler olmalıdır. Vektör yeteneği olan dosyalar içerisinde mükemmel çizimler yaparak logonuzu en iyi şekilde yansıtmak istiyorsanız Abode Illustrator yazılımını kullanmak en doğru seçenek olacaktır. O halde Adobe Illustrator yazılımını kullanarak logo tasarımı nasıl yapılır inceleyelim.
Abode ıllustrator ile logo yaparken logolarınız ne kadar basit, kolay ve sade olursa akılda kalıcılık oranı da o kadar çok olacaktır. Logo tasarımında önemli olan sade ve akılda kalıcı olmasıdır. Bundan dolayı çok fazla karmaşıklığa gerek yoktur. Bu sayede çalışma alanınızda ulaşmak istediğiniz kitleye vermek istediğiniz mesaj daha net olabilir. Abode ıllustrator programında logo tasarımına başladığınızda ilk olarak program içerisinde ‘ Dosya’ alanına tıklayarak kendinize yeni bir çalışma alanı oluşturunuz. Dosyanızı adlandırarak alt kısımdan logonuzun boyutlarını belirleyin. Verilere örnek verecek olursak genişlik 1920, yükseklik 1080 ve çözünürlüğe de 72 diyebilirsiniz. Tasarlayacağınız logoyu sadece dijital ortamlarda kullanacaksanız çözünürlük açısından 72 oldukça idealdir. Fakat logonuz baskıya girecekse çözünürlük oranını artırmanız gerekecektir. Yani logonuz kartvizit vb. kart, kağıt üzerinde yer alacaksa çözünürlüğünüzü bu doğrultuda ayarlamanız gerekmektedir. Logo tasarımında ‘renk modu’ RGB renk olarak seçiyoruz. Tabi logoyu neye göre yapacaksanız renk modunu da ona göre seçmeniz gerekmektedir. Tasarlayacağınız logoyu sadece dijital ortamda kullanacaksanız tercihiniz ‘RGB’ olmalıdır. Logonuzu baskıya gönderecekseniz renk modu tercihiniz ‘CMYK’ olmalıdır. Bu detaylar sonrasında çalışma alanınız tamamlanmış olacaktır.
Çalışma alanınızın sol kısmında araçlar yer almaktadır. Buradan elips aracını tercih edin. Çalışma alanınızın üzerine bir şekil çizin. Şeklinizin düzgün olabilmesi için klavyenizde ki shift tuşuna basılı tutarak işleminizi gerçekleştirin. Şeklinizi çizdikten sonra sağ tarafta bir pencere açılacaktır. Eğer açılmazsa manuel olarak sağ üst tarafta ki pencere kısmına tıklayarak özellikler’ i seçebilirsiniz. En üst kısımda kontur seçeneği bulunmaktadır. Üzerine tıklayarak konturu kapatınız. Sol tarafta ki araçlardan taşıma aracını alarak şeklinizi biraz sol tarafa sürükleyin. Çalışma alanınıza çizdiğiniz şekil üzerine diğer şekilleri çizmek için şekiller kısmında ki araçları kullanarak şeklin sağ üst kısmına bir şekil çizin. Sağ üst kısımda bulunan özellikler bölümünden yararlanarak şeklinizin bütün kenarlarını oval ya da ayarlama yaparak sağ üst- alt, sol üst- alt kısmını oval yapabilirsiniz. Şeklin bir kopyasını alarak alt kısma da aynı şekilden uyarlamak isterseniz Ctrl+J tuşundan yararlanabilirsiniz. Son şeklinizin rengini değiştirmek isterseniz sağ tarafta ki pencere kısmında yer alan özelliklerden şeklinizin rengini değiştirebilirsiniz. Şeklinizin düzgün olabilmesi için şeklinizin tamamını seçerek shift tuşuna basılı tutun ve Ctrl+T basarak şekli düzeltme yoluna gidebilirsiniz. Tüm şekilleri seçerek işlem yapacağınız için şekillerinizin aynı orantıda olacaktır.
Şeklinizin üzerine yazmak istediğiniz yazı için üst kısımdan yazı tipini seçerek şeklinizin üzerine tıklayıp yazınızı yazabilirsiniz. Sağ tarafta ki pencereden yazınızın rengini belirleyebilirsiniz. Aynı şekilde şekil üzerinde küçük büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz. Logonuzu tasarlarken Ctrl+T aracını kullanarak logonuzun şeklinin son aşamalarında üzerinde küçük oynamalar yaparak logonuzu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Logonuz üzerinde yapacağınız küçültme ve büyültme işlemleri logonuzun kalitesinin bozulmasına neden olmaz. Logo tasarımı sırasında mümkün olabildiğince şekillerle çalışmanız size avantaj sağlayacaktır. Son olarak logonuzu tamamladıktan sonra sağ tarafta yer alan pencere üzerinden logonuzun şeklinin ve yazınızın renklerini ayrı ayrı olacak şekilde değiştirebilirsiniz.
Logolarınızı her zaman zekice düşünülmüş fikirlerden oluşturun. Zekice tasarlanmış bir logonun etkilemeyeceği kişi ya da kurum sayısı oldukça azdır.
Günümüz teknoloji dünyasında programlar aracılığıyla yapılabilmekte olan logo tasarımlarını etkileyici hale getirmek ellerinizde. Dikkat ederek, düşünerek, ilham alarak, özgün olarak çeşitli programlarla kendi logonuzu oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki etkileyici bir logo, her zaman için etkileyen markaları beraberinde getirirler. Rakiplerinizi geride bırakmanız dileğiyle… Sevgiyle kalın.
İyi Bir Ofset Baskı Firması Neler Yapar? Ofset baskı şirketiniz size kalite, tutarlılık ve güveni...
Baskı İçin Tasarım Hangi Formatta Olmalıdır? Formatların Anlamları Nelerdir? Format, bir kartvi...
2020 Yılında Kullanmanız Gereken Baskılı Pazarlama Ürünleri Yeni yıl yaklaşırken hayatımızda...
Tasarımcının Yazı Fontu Seçerken Dikkat Etmesi Gerekenler Tasarımcının yazı fontu seçerken dikkat e...